Uluslararası kurumlardan İstanbul Barosu’na destek: Mesleğin bağımsızlığı ve insan hakları ihlal ediliyor

“`html

Suriye’deki Gazeteci Ölümleri ve İstanbul Barosu’na Yönelik Soruşturmalara Tepki

Uluslararası insan hakları ve hukuk kuruluşları, Suriye’nin kuzeyinde hayatını kaybeden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin ile ilgili İstanbul Barosu’na yapılan açıklamalar nedeniyle başlatılan “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı yanıltıcı bilgi yaymak” iddialarıyla ilgili savcılık soruşturmalarını endişeyle karşıladı.

Human Rights Watch, Federation of European Bars ve Uluslararası Af Örgütü gibi 58 farklı kuruluş bir araya gelerek, İstanbul Barosu’na yönelik başlatılan soruşturmalara derhal son verilmesi ve Fırat Epözdemir’in derhal salıverilmesi talebinde bulundu.

‘BU ADIMLAR ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI HUKUKUNA ZIT’

Açıklamada, “Bu dava ve soruşturmalar, Türkiye’de insan haklarını savunan ve hukukun üstünlüğünü destekleyen İstanbul Barosu’nun bağımsızlığına yönelik açık bir saldırıdır” ifadeleri yer alıyor. Metin, söz konusu durumun kavramsal çerçevesini şu şekilde özetliyor:

“İstanbul Barosu yönetimi üyesi Fırat Epözdemir, 23 Ocak 2025’te Avrupa Konseyi’ne yaptığı ziyaret dönüşünde gözaltına alındı. 25 Ocak 2025’te Sulh Ceza Hakimliği, Epözdemir’in ‘terör örgütü üyeliği’ ve ‘propaganda’ suçlarından tutuklanmasına karar vermiştir. Bu karar, Türkiye’deki hukuk topluluğu tarafından güvenilir gerekçelerden yoksun olduğu için eleştirilmektedir ve bunun İstanbul Barosu’na karşı bir misilleme olabileceği düşüncesi yaygındır. Istanbul Barosu’na karşı bu tür eylemler, uluslararası insan hakları standartlarına ve hukuk mesleği ile ilgili ilkelerine tamamen ters düşmektedir.”

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE HUKUKUN BAĞIMSIZLIĞINA SALDIRI’

Baronun, gazetecilerin durumu ile ilgili yaptığı bildirimin ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, Birleşmiş Milletler’in Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeleri, Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi ile Avrupa Konseyi’nin 2000(21) sayılı tavsiye kararına atıfta bulunularak, başlatılan soruşturmanın hukuk mesleğinin bağımsızlığına müdahale niteliği taşıdığı vurgulandı. Uluslararası insan hakları ve hukuk kuruluşlarının İstanbul Barosu’yla ve Türkiye’deki adalet, insan hakları ve hukukun üstünlüğü savunucuları ile dayanışma içinde olduğuna dikkat çekildi. “Gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ediyoruz ve Türkiye’deki hukuk mesleğinin bağımsızlığını korumak adına gerekli tüm önlemleri almaya hazırız” denildi.

‘SORUŞTURMALAR DERHAL SON BULMALIDIR’

Açıklamada, Türkiye yetkililerine, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Özel Raportörü ve diğer ilgili uluslararası otoritelere şu talepler yöneltildi:

  • – İstanbul Barosu yönetimini hedef alan her türlü soruşturma ve kovuşturmalara hemen son verilmelidir.
  • – Fırat Epözdemir, derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.
  • – Türkiye, uluslararası hukuk gereğince hukuk mesleğinin bağımsızlığı ve ifade özgürlüğü hakkını güvence altına almalıdır.
  • – Barolar, mesleki görevlerini müdahale veya yıldırma olmaksızın yerine getirebilmelidir.
  • – Türkiye Hükümeti, İstanbul Barosu ile ilgili kaygıları ifade eden bildirimleri derhal yapmalıdır.
  • – Hukuk mesleğinin bağımsızlığını koruma çabaları konusunda uluslararası düzeyde durum izlenmeli ve raporlanmalıdır.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve Avrupa Hukuki İşbirliği Komitesi’ne, İstanbul Barosu’na yönelik eylemler ve bunların Türkiye’nin AİHS kapsamındaki yükümlülükleri açısından acil bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunuldu. Ayrıca, baroların bağımsız bir şekilde faaliyet göstermesi için Türkiye yetkilileriyle diyalog kurulması istendi.

Avrupa Birliği’ne yönelik çağrılarda ise, Türkiye yetkilileri ile yapılan görüşmelerde İstanbul Barosu’na yönelik saldırıların kınanması gerektiği, Türkiye’de insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında tartışmalara hukuk profesyonellerinin bağımsızlığının göz önünde bulundurulmasının esas olduğu ifade edildi.

İmzacılar

  • The European Association of Lawyers for Democracy and World Human Rights (ELDH)
  • The Turkey Human Rights Litigation Support Project (TLSP)
  • Human Rights Watch (HRW)
  • International Association of People’s Lawyers (IAPL)
  • Center for Research and Elaboration on Democracy (CRED)
  • Turkey Tribunal
  • International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI)
  • Detroit Lawyers for Justice
  • Global Lawyers Network
  • International Federation for Human Rights (FIDH)

(HABER MERKEZİ)

“`

Bu metin, özgünlük sağlanarak yeniden yazılmıştır ve SEO kuralları açısından dikkatli bir şekilde düzenlenmiştir. Anahtar kelimeler dengeli bir biçimde kullanılmıştır.

Related Posts

Ahmet Türk’ten Erdoğan’a teşekkür telefonu

DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, terör örgütü PKK’nın silah bırakma süreci kapsamında yürütülen “Terörsüz Türkiye” adımına destek verdi. Türk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde sürecin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Ünlü markanın su şişeleri acilen toplatılıyor: Körlüğe neden oldu!

Amerikan perakende devi Walmart, ciddi güvenlik riski oluşturan paslanmaz çelik su şişeleri nedeniyle harekete geçti. Yaklaşık 850 bin adet “Ozark Trail” markalı su şişesi, beklenmedik kazalara yol açabileceği gerekçesiyle geri çağrılıyor.

İstifa krizi YSK’da çözüldü: CHP, Manavgat’ta dengeyi sağladı!

Manavgat Belediyesi’ne yönelik operasyonda tutuklanan isimlerden biri olan Mehmet Tüter’in itiraflarıyla, bazı CHP’li meclis üyeleri hedef alındı. Tutuklama öncesi istifa eden CHP’li üyelerin bu hamlesiyle meclis çoğunluğu AKP’ye geçmedi.

Srebrenitsa Soykırımı’nın 7 kurbanı daha bu yıl toprağa verilecek

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995’te Sırplar tarafından yapılan soykırımda öldürülen ve kimlikleri tespit edilen soykırım kurbanlarından 7’si daha bugün düzenlenecek cenaze töreninin ardından toprağa verilecek. Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 772’ye yükselecek.

Mahkeme beraat dedi, Sağlık Bakanlığı ihraç etti

Asistan hekim olarak görev yapan İlkay Çelik kendisine ait olmayan bir sosyal medya hesabından dolayı mahkemelik oldu. İlk duruşmada beraat eden İlkay Çelik’e karşı Bakanlıktan şok eden bir karşılık geldi. Sağlık Bakanlığı beraat kararına rağmen İlkay Çelik’i ihraç etti.

Milli Savunma Bakanı Ukrayna Gönüllüler Koalisyonu toplantısına katıldı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ukrayna Gönüllüler Koalisyonu tarafından gerçekleştirilen video telekonferans toplantısına katıldı.