Türkiye’de et fiyatları dünyadaki ortalamanın yaklaşık 3 katı

Son yıllarda et fiyatlarındaki astronomik artış, vatandaşların alım gücünü ciddi şekilde etkiledi. 2020 yılında 32,35 TL olan dana karkas etinin kilogramı, 2025 yılına gelindiğinde 432 TL’ye yükseldi. 

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 2023 yılı verilerine göre, Türkiye, ‘İki günde bir etli yemek, tavuk veya balık yemeye gücü yetmeyenler’ sıralamasında Avrupa’nın en üst sırasında yer aldı.
Türkiye’de bu oran yüzde 39,1 olarak belirtilirken, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkeler sırasıyla yüzde 23,2 ve yüzde 19,9 ile Türkiye’yi takip etti.

EMEKLİ VE DAR GELİRLİNİN ET ALABİLMESİ GÜNDEN GÜNE ZORLAŞIYOR 

Ekonomim gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Son beş yılda yaşanan fiyat artışları, özellikle emekliler ve asgari ücretliler için büyük zorluklar yaratıyor. Artan et fiyatları, birçok vatandaşın günlük et tüketimini karşılamasını imkansız hale getirdi. Bu durum, gıda güvenliğini ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sorun haline geldi.

DÜNYADA ET TÜKETİMİ VE TÜRKİYE’NİN DURUMU 

Dünya genelinde kişi başına kırmızı et tüketimi 28,5 kilo iken, Türkiye’de bu rakam 2022 yılında yalnızca 18,44 kilo olarak kaydedildi. Türkiye, et tüketiminde dünya ortalamasının altında kalırken, en fazla et tüketen ülkeler arasında Uruguay ve Arjantin öne çıkıyor.

ET FİYATLARINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR 

Ramazan ayında et fiyatlarının sabitlenmesi için alınan önlemler, girdi maliyetlerindeki artışa yenik düştü. Mart ayında dana etinin kilogram fiyatı 644,37 TL’den 692,12 TL’ye yükselerek yüzde 7,4 artış gösterdi. Bu durum, dar gelirli ailelerin et tüketiminde zorluk yaşamasına yol açtı.

TÜRKİYE’DE ET FİYATLARI DÜNYA ORTAMA FİYATININ 3 KATI 

Siyasal iktisatçı İnan Mutlu, yaptığı paylaşımlarda, Türkiye’de et fiyatlarının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirtti. Dünya genelinde bir kilogram etin fiyatı ortalama 6,62 dolar iken, Türkiye’de bu fiyat 17,81 dolar seviyelerinde bulunuyor. Bu fark, Türkiye’deki et fiyatlarının dünya fiyatlarının yaklaşık üç katı olduğunu gösteriyor.

Türkiye’deki et fiyatlarındaki yüksek artış, vatandaşların yaşam standartlarını zorlamakta ve gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Et fiyatlarının önlenemeyen yükselişi, özellikle dar gelirli ve emekli kesimler için büyük bir sorun oluşturuyor.

 

Related Posts

Yeni konut kampanyası geliyor! Ev alma hayali kuranlar dikkat: İşte detaylar…

Ev alma hayali kuranları heyecanlandıran yeni sosyal konut projesi için ilk açıklama geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tüm Türkiye’de büyük bir sosyal konut kampanyası başlatılacağını duyurdu. Peki şartları ne olacak? Hangi gruplar öncelikli olacak? Başvuru için bir gelir sınırlaması olacak mı? Ödemeler nasıl olacak? İşte beklentiler… 

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

Tarım Bakanlığı sahtekar 8 sucuk markasını daha ifşa etti!

Tarım ve Orman Bakanlığı, yayınladığı ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ listesinde güncellemeye gitti. 25 Nisan tarihli listede 8 sucuk markasının ürünlerinde hile yaptığı paylaşılırken, söz konusu firmaların önemli bölümünün market ve şarküterilerde satışa sunulduğu ortaya çıktı.