Tarımda 22 yıl sonra ilk kez bu yapılıyor: “Nihayet”

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Tarım Sayımı İçin Atılan Adımlar Olumlu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de 22 yıldır yapılmayan genel tarım sayımı hakkında açıklamalarda bulundu. Gürer, sonunda resmi adımların atıldığını belirterek, 1955’te yürürlüğe giren ve her 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayımının, AKP döneminde ilk kez bu kadar uzun süre aksadığını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında 2023 yılında imzalanan bir protokolün ardından, 10 Mayıs 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Genelgesi ile sürecin resmiyet kazandığını belirten TBMM Tarım Komisyonu üyesi Gürer, şunları söyledi:

“Tarımda planlı üretim için güvenilir verilere ihtiyaç vardır. Boş ahırlarda hayvan, ekilmeyen arazide ürün gösteriliyorsa, bu istatistikler güvenilir olmayacaktır. Bu nedenle sayımın mutlaka yerinde yapılması gerekmektedir. 22 yıldır yapılmayan sayım, tarım politikalarının doğru şekilde uygulanamamasına neden oldu.”

Sayım 2 Aşamada Gerçekleşecek

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne göre genel tarım sayımı iki aşamada gerçekleştirilecektir:

Birinci Aşama: Kayıt dışı tarım arazilerinin belirlenmesi, ön tarama faaliyetleri, eğitim ve bilgilendirme süreci.

İkinci Aşama (2025): Sahada yapılan çalışmalarla tarım işletmeleri, iş gücü, hayvan varlığı, alet-makine envanteri gibi veriler doğrudan toplanacaktır.

Bu sürecin sonunda 2026 yılına kadar sayım tamamlanmış olacaktır. TÜİK tarafından yayımlanacak olan “Genel Tarım Sayımı Uygulama Rehberi” doğrultusunda tüm kamu kurumları sürece destek olacaktır.

Gürer ayrıca, son 22 yılda sürekli değişen Tarım Bakanları ve politikalarının sektörde belirsizlik yarattığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Tarımda artık öngörülebilirlik kalmamıştır. Bu sayım, doğru politikaların temelini oluşturabilir. Fakat bu sadece protokolde kalmamalı, sahaya da yansıtılmalıdır.”

Related Posts

Nektarinin tanesi 18 TL’den satılıyor: Emekli yurttaşlar isyan etti

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yurttaşlar hayat pahalılığından dert yandı. Bir tane nektarinin 18 liradan satılmasına tepki gösteren vatandaş, “Bir tane nektarin alamam, yiyemem. Çileğin kilosu 100 lira yiyemeyiz, bakıp geçiyorum” dedi.

Küresel ticaret savaşı nedeniyle 25 bin sanayi istihdamı risk altında

Allianz Trade araştırması, küresel gümrük vergisi anlaşmazlığında bir anlaşmaya varılamaması halinde Çin’in, Avrupa pazarlarını giderek daha fazla hedef alacağını ve Almanya’da 25 bine kadar sanayi işi kaybedileceğini ortaya koydu.

Akaryakıt tabelalarında son durum: Benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıt tabelalarında son durum: Benzin, motorin ve LPG fiyatları

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir