Pasifik Okyanusu’nda devasa bulut halkası görüntülendi

Yaklaşık 450 kilometre çapındaki bu etkileyici yapı, Hawaii Adaları’nın birkaç bin kilometre güneybatısında tespit edildi. NASA’nın Earth Observatory birimine göre bu dev bulut halkası, MODIS isimli gözlem cihazı tarafından görüntülendi.

Bulut halkası, Rayleigh-Bénard konveksiyon hücresi olarak bilinen bir meteorolojik olay sonucu oluştu. Bu olay, farklı sıcaklıklardaki havanın yükselip alçalmasıyla tetiklenen konveksiyon hareketlerine dayanıyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) göre iki tür konveksiyon hücresi bulunuyor: Kapalı hücreler, soğuk havanın hücrenin kenarlarında alçalıp merkeze bulut bırakmasıyla oluşuyor; açık hücrelerde ise soğuk hava merkeze alçalır ve kenarlarda bulut oluşur. Bu fotoğrafta görülen bulut halkası, kapalı bir hücreyle meydana geldi.

Normalde bu tür hücreler altıgen şekilli olur ve gökyüzünde diğer benzer hücrelerle birlikte desenler oluşturur. Ancak bu olayda bulut hücresi tek başına ve izole şekilde oluşmuş durumda. Bilim insanları, bu durumun arkasında küçük bir adacık ya da güneş tarafından aşırı ısınmış bir su yüzeyinden yükselen sıcak hava parçası olabileceğini düşünüyor.

Earth Observatory uzmanlarına göre, yükselen sıcak hava kütlesi önce kümülüs bulutları ve hafif yağmur oluşumuna neden oldu. Yağmurla soğuyan hava aşağıya doğru indi ve etrafındaki sıcak havayı yukarı itti. Bu da halka şeklinde kümülüs bulutlarının oluşmasına zemin hazırladı.

Bu oluşum, ekvatora yakın düşük basınç kuşağı olan İntertropikal Yakınsama Bölgesi’nin hemen güneyinde yer aldı. Bu bölge, sık sık yaşanan fırtına ve sağanaklarla biliniyor ve bulut halkasının oluşumunu desteklemiş olabilir.

Bulut halkasının doğusundaki deniz yüzeyi, metalik bir parlaklıkla dikkat çekiyor. Bu, güneş ışığının okyanus yüzeyinden yansıyıp doğrudan uydunun algılayıcısına ulaşmasıyla oluşan bir ‘güneş parlaması’ (sunglint) etkisi. Bu etki, okyanusu adeta devasa bir gümüş aynaya çeviriyor.

Konveksiyon hücrelerinin varlığı ilk kez 1961 yılında, NASA’nın TIROS-1 uydusu sayesinde fark edildi. Bu uydu, tam ölçekli ilk hava durumu gözlem uydusuydu. O zamana kadar bu karmaşık gökyüzü desenleri meteoroloji uzmanları tarafından büyük ölçüde gözden kaçırılmıştı.

Related Posts

Android 16’nın yeni güvenlik modu USB tabanlı saldırıları engelleyecek

Google, Android 16 ile yeni bir güvenlik modu ekliyor. Gelişmiş Koruma etkinleştirildiğinde, telefon kilitliyken Android, herhangi bir USB aygıtın bağlanmasını ve veri göndermesini engelleyecek. Yeni özellik, telefonun kaybolması veya çalınması …

AB’den akıllı telefonlar için yeni etiket zorunluluğu: Pil ömrü gösterilecek

Avrupa Birliği, tüketicilerin daha bilinçli teknoloji tercihleri yapmasını sağlamak için önemli bir adım atıyor. 20 Haziran 2025 itibarıyla AB sınırlarında satılan tüm akıllı telefon ve tabletlerde, cihazların enerji verimliliği, dayanıklılığı ve …

5 milyon güneş paneli dizildi: Dünya garip bir etki yaşıyor

Çin artan iklim krizinin dünya genelindeki etkileriyle mücadelede kapsamında 5 milyon güneş paneli projesine imza atıyor.

Vivo FunTouch OS 15 güncellemesi günlük kullanımı daha akıcı hale getiriyor

Vivo, Android 15 tabanlı yeni FunTouch OS 15 sürümünü tanıtarak mobil deneyimini bir adım ileri taşıdı. Şirketin sade tasarım ve kamera odaklı yazılım vizyonunu yansıtan bu güncelleme, günlük kullanımı kolaylaştıran birçok yapay zekâ …

Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir? İşte anlamları

Son olarak İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı. Deprem terimleri çok merak edilenler arasında. Bu makalede ise öncü deprem nedir, artçı deprem nedir sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

Rolls-Royce, Cullinan Daisy modelini duyurdu! İşte tasarımı

Rolls-Royce Motor Cars, özel üretim Black Badge Cullinan Series II modeli Cullinan Daisy’yi tanıttı. Aracın tasarımında, High Tatras Dağları’ndaki papatya tarlalarından ilham alarak dayanıklılığı ve azmi temsil eden bir temadan esinlenildi. Rolls …