Mali Müşavirler, Muhasebe Haftası’nda Taksim Meydanı’nda bir araya gelerek mesleki taleplerini dile getirdi.
Mali Müşavirler, 1 – 7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda bir araya geldi. Basın açıklaması yapan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Erol Demirel, “İstanbul’da stajyerlerimizle birlikte 60 bin, Türkiye’de ise 130 bin kişilik eğitimli bir gücümüz var. Binlerce yıldır yaşama değer katan muhasebe bilgisine dayalı faaliyetler, bir meslek olarak ülkemizde 1989 yılında yasal statüye kavuştu. Yaklaşık 35 yıldır da ülkemizin gelişimi için hiç durmadan çalışıyoruz. İşletmelerin faaliyetlerini kayıt altına alıyor, raporluyor, analiz ediyor ve denetliyoruz. Vergilerin doğru hesaplanmasını ve beyanını sağlıyor, mali sistemin işleyişine doğrudan katkı sunuyoruz. Dijital dönüşümün getirmiş olduğu etkilerle birlikte yeni fonksiyonlar üstlenen Mali Müşavirler, üretimden ticarete, insandan çevreye, sürdürülebilirlik bilinciyle çalışıyor, yaşama alın teri ve akıl teriyle değer katmaya devam ediyor” dedi.
Başkan Demirel, güçlü bir Türkiye için mali müşavirlerinin rolünün büyük olduğunu belirterek, “Biz Mali Müşavirler, şartlar ne olursa olsun, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da, ülkemizin mutlu geleceği için özveriyle çalışmaya devam edeceğiz. Güçlü bir Türkiye için Mali Müşavirlerin rolü büyüktür. Ülkemizin bütün bu yetkinliklerimizden daha çok yararlanmasını bekliyoruz. Yasal düzenlemelerle ülkemizdeki değer zincirinin kamu yararına dönüşmesi için Mali Müşavirlere daha çok yer verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Demirel, Mali Müşavirlerin çözüm bekleyen taleplerini şöyle sıraladı:
Artık çok gecikmiş olan bir hakkın teslimi için benzer meslek gruplarına tanındığı gibi, belirli kıdemin üzerindeki meslek mensuplarımıza da bir an önce yeşil pasaport hakkının verilmesini istiyoruz.
Kamu yararının hızlı ve adil tesisi için; Uluslararası uygulamalarda olduğu gibi arabuluculuk yetkisinin meslek mensuplarımıza da verilmesinin bir hak olduğu kadar aynı zamanda bir zorunluluk olduğunu düşünüyor ve istiyoruz.
Kamu yararı doğrultusunda Mali Müşavirlik ve denetim hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması için bu hizmetlerdeki KDV oranının indirilmesini talep ediyoruz.
Kamu yararı için beyanname imzalatma sınırlarının tamamen kaldırılarak, bütün beyannamelerin Mali Müşavirler tarafından imzalatılması zorunluluğunun getirilmesini bekliyoruz.
Kamu yararı için stajyerlerimizin istihdamında işverene destek sağlanmasını, sigorta prim yükünün azaltılmasını istiyoruz.
Meslek mensuplarımıza KOSGEB destek programlarından ve KGF destekli kredilerden yararlanma imkanının sağlanmasını talep ediyoruz.
Beyan ve bildirim süreçlerinin karmaşık yapısından kurtarılarak bir an önce sadeleştirilmesini bekliyoruz.