Welcome to Our Website

Kayseri’de 8 milyon yıllık ‘dev domuz’ kafatası bulundu: İlk kez böyle bütün halde

Kocasinan ilçesinde çobanlık yapan Murat Adıyaman, 2017 yılında Taşhan Mahallesi’ndeki Yamula Barajı kıyısında bir kemik parçası buldu.

Yapılan incelemelerde kemik parçalarının 6 ila 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlendi. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle kazı çalışmaları 6 yıldır sürüyor.

Bu yıl mayıs ayında başlatılan kazılarda, 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir domuz kafatası bulundu.

Alçı ceket yöntemi kullanılarak toprak altından çıkarılan fosil, Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı’na getirildi.

“MODERN DOMUZLARA BENZEMİYOR”

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, “Böylesine tam bir fosili ilk kez buluyoruz. Günümüz domuzlarına hiç benzemiyor; hatta bu fosili dev domuz olarak nitelendiriyoruz. Günümüz domuzlarından çok daha büyük boyutlara sahip bir canlı. Bir süre sonra, tıpkı bir fili ayaklandırdığımız gibi, bu dev domuzu da yeniden canlandıracağız. Böyle tam bir kafatası bulmak bizim için büyük bir başarı” dedi.

“DOĞAL MİRASIMIZ”

Bulunan bu fosilin kazı çalışmalarında bir ilk olduğunu vurgulayan Başoğlu, “Bu fosil Geç Miyosen dönemine ait, yani 7,5-8 milyon yıl öncesine tarihleniyor. Mayıs ayında bölgede çalışmaya başladık ve son 20-25 gündür bu tam fosili çıkarabilmek için yoğun şekilde çalıştık.

Nihayetinde alçı ceket yöntemiyle fosili çıkararak laboratuvara getirdik. Burada temizleme ve onarım işlemlerini gerçekleştireceğiz. Bu tür örnekler buldukça daha da hevesleniyoruz ve daha büyük bir şevkle çalışıyoruz. Bunlar bizim doğal miraslarımız ve bu alana katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Bugüne kadar bine yakın fosil çıkardık” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....