Karaciğer hasarını biyopsi yapılmadan ölçecek yapay zekâ yazılımı geliştiriliyor

Fibrozis Belirlemesi Kan Tahliliyle Kolaylaşıyor

Batman Teknokent’te geliştirilen yapay zekâ destekli yazılım sayesinde hepatit hastalarında ortaya çıkması muhtemel fibrozis hasarının biyopsiyle karaciğerden parça alınmadan kan tahlili sonuçlarıyla tespit edilmesi sağlanacak.

Batman Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Bilgisayar Teknolojileri Bölümü’nden Dr. Yasin Sönmez liderliğindeki bir ekip, TÜBİTAK’ın yüzde 75 hibe desteğiyle “Fibrozis ve nekroinflamasyon belirlenmesinde non-invazif yapay zekâ destekli yeni bir yazılım geliştirilmesi projesi”ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında, hepatit hastalarında fibrozis seviyesini biyopsiye gerek kalmadan kan tahliliyle belirleyen yapay zekâ destekli bir yazılım üzerinde çalışılıyor. Proje koordinatörlerinden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Sönmez, dünyada 400 milyon, Türkiye’de ise 4 milyon hepatit hastası bulunduğunu belirterek, hastaların gelecekte fibrozis geliştirme riski taşıdıklarını söyledi.

Dr. Sönmez, yapay zekâ destekli yazılımın hastalardaki fibrozis derecesini belirlemede yüzde 90 başarı elde ettiğini vurgulayarak, bu yeni yöntemin hastaların konforunu ve tedavi süreçlerini iyileştireceğini ifade etti. Projede yer alan ekip, yazılımın tamamlanmasıyla ulusal ve uluslararası patent başvurularını yapmayı planlıyor.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ise yapay zekâyla geliştirilen yazılımın hastaların fibrozis seviyelerini hızlı ve etkili şekilde belirleyerek tanının konulmasını kolaylaştıracağını belirtti. Yazılımın yerli ve milli bir ürün olmasıyla Türkiye’nin yazılım alanındaki dışa bağımlılığını azaltacağını dile getirdi. (AA)

Related Posts

Doğan Burda’dan dijital devrim: Big Media & Technology dönemi!

Doğan Burda, marka dönüşüm vizyonu çerçevesinde unvan değişikliğini duyurdu. Yeni dönemde faaliyetlerini Big Media & Technology adı altında sürdürecek olan şirket, dijitalleşme, yapay zekâ entegrasyonu ve medya teknolojileri odağında sürdürülebilir …

Türkiye’nin dijital omurgası: Türk Telekom’un fiber altyapısı

Türkiye’nin en batısından en doğusuna, en kuzeyinden en güneyine, 81 ilin her köşesine uzanan fiber altyapısıyla dijital geleceğin mimarı olan Türk Telekom, 9 milyondan fazla haneye 1 Gbps erişim hızı sunarken, Türkiye genelinde ortalama 358 Mbps’i aşan bağlantı hızı sağlıyor. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın ev sahipliğinde; Adana, Çanakkale, İzmir, Mardin, Nevşehir, Trabzon ve Van’dan gazetecilerin eş zamanlı olarak katıldığı çevrim içi toplantıda, Türk Telekom’un uçtan uca yüksek hızlı fiber internet erişiminin geldiği nokta ve bölgesel hız performansları sahada deneyimlendi. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Amacımız herkes için daha bağlantılı, daha akıllı, daha güvenli ve erişilebilir bir dijital dünya inşa etmek” dedi.

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.

Yapay zeka yönetimli çiftlik! Tarımda teknolojik devrim

Yapay zeka (AI), tarım sektöründe çığır açtı. Geleneksel çiftçilik yöntemlerini modern teknolojiyle birleştiren yapay zeka, hem verimliliği artırıyor hem de çevresel sürdürülebilirliği destekledi. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların …

Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası Antalya’da başladı

Avrupa Golf Birliği (EGA) tarafından Antalya’da düzenlenen Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası 30 ülkeden sporcuların katılımıyla başladı.

Tesla’nın sürücüsüz Cybercab aracı görücüye çıktı

Tesla tarafından geliştirilen ve kullanıcılara sürücüsüz taksi hizmeti sunacak Cybercab, Paris’te düzenlenen VivaTech 2025 etkinliğinde görücüye çıktı.