İşsizlik fonunda toplanan milyarlar patronlara gitti: İşsizlerin yarısı maaşını alamadı

TÜİK verileri: İşsizlik oranı yüzde 7,9’a geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik oranının yüzde 7,9’a gerilediğini duyurdu. İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) verilerine göre ise işsizlik maaşı için başvurularda üç katına varan artış yaşandı.

İŞKUR çatısı altında oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’nda (İSF) toplanan kaynak tutarı nisan sonunda 427 milyar 483 milyon liraya yükseldi. Mart sonunda İSF’den işsizlik maaşı alan kişi sayısı 469 bin 792 ve ödenen tutar ise 5 milyar 118 milyon lira oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve ekonomi yönetimi sözcülerinin iddialarına rağmen, işsizlik maaşı başvurularında ciddi bir artış yaşandığı görülüyor. Geçen yılın tamamında işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı 1 milyon 659 bin iken, bu yılın ocak-mart döneminde sadece üç ayda başvuran kişi sayısı 953 bin 255’e ulaştı.

Özellikle mart ayında işsizlik maaşı başvurularında rekor bir artış yaşandı. 2023 ve 2024’te 1,6 milyon başvuruya karşılık, bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 1 milyon başvuru gerçekleşti.

İşsizlik maaşı başvurularındaki artış, TÜİK verilerinin gerçeği tam olarak yansıtmadığını gösteriyor. Ocak-mart döneminde maaş başvurusunda bulunan 953 bin kişiden 461 bine ödeme yapıldı.

İşsizlik ödeneği tutarlarına ocak ayında yapılan yüzde 30’luk artışla birlikte asgari tutar aylık 10 bin 323, en yüksek tutar ise 20 bin 646 lira oldu.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan ödemelerde ise işverenlere sağlanan desteklerin payı oldukça yüksek. Nisan sonuna kadar İSF’den yapılan giderlerin toplamı 77,5 milyar lira oldu. İşsizlik maaşı için ise ödenen tutar 24,5 milyar lira.

İşverenlere sağlanan teşvik ve destek ödemeleri ise 27 milyar liraya ulaştı. Tüm bu ödemelerle birlikte işverenlere aktarılan fon kaynağı toplamı 50 milyar lirayı geçti.

Sadece nisan ayında işsizlik maaşı için yapılan ödeme tutarı 2,7 milyar lira olurken, işverenlere sağlanan teşvik ve destek ödemeleri 5,6 milyar lirayı aştı.

Related Posts

İsrail-İran gerilimi sürüyor: Petrol ve doğalgaz fiyatları sert yükselişte!

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar enerji piyasalarında dalgalanmalara yol açıyor. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış, küresel arz güvenliği endişelerini artırdı. Piyasalar bölgedeki gelişmeleri ve Hürmüz Boğazı riskini yakından takip ediyor.

ABD’nin ticari ham petrol stokları 11,5 milyon varil azaldı

ABD’nin ticari ham petrol stokları, geçen hafta önceki haftaya göre 11 milyon 500 bin varil azaldı.

Türkiye’nin dolar milyarderi 58 milyon dolara jet aldı, eskisini satışa çıkardı

Limak Holding’in sahibi Nihat Özdemir, bu yılın başında tam 58 milyon dolarlık (2.2 milyar TL) iş jeti Falcon 6X siparişi vermişti. Tüm dünyada yalnızca 55 tane sipariş verilen lüks jetine kavuşan Özdemir, eski jetini hızlıca satışa çıkardı.

10.2 milyarlık hibe verilecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı (KKYDP) kapsamında, 2025 yılı için değerlendirme sürecinin tamamlandığını belirterek, “Toplam 7 bin 160 projeye 10.2 milyar lira hibe desteği vermiş olacağız. Böylece 20.5 milyar lira tutarında yatırım imkanı sağlamış oluyoruz” ifadesini kullandı. Yumaklı yaptığı açıklamada, büyük önem verdikleri kırsal kalkınma yatırımlarını kararlılıkla sürdürdüklerini bildirdi.

Bakan Bayraktar’dan petrol ve gaz açıklaması: Sıkıntı görmüyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İsrail-İran çatışmasının petrol arzına etkisiyle ilgili, “Arz güvenliğinde sıkıntı görmüyoruz biz. İran’dan gaz alıyoruz, petrol almıyoruz. Gazda da sıkıntı görmüyoruz” dedi.

AVM’ler krizde! Bir devir sona mı eriyor? Türkiye’nin ilk butik AVM’si kapanıyor

Türkiye’de son çeyrek yüzyılda ortaya çıkan Alışveriş Merkezi (AVM) furyası özellikle deprem riski altında olan megakent İstanbul’da büyük tepkilere rağmen yıllarca yapılmaya devam edildi. Uğruna, yeşil alanlar, deprem toplanma alanları feda edildi …