Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünya’nın Hızlanması Bilim İnsanlarını Endişelendiriyor

Bilim insanları, görünüşte önemsiz olan bu hızlanmanın, uydu sistemleri ve hatta zaman ölçümleri gibi birçok teknolojiyi etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Moskova Devlet Üniversitesi’nden araştırmacı Leonid Zotov, bu hızlanmanın nedeninin hala belirsiz olduğunu vurguladı ve durumun beklenmedik bir gelişme olduğunu belirtti.

“Dünya, 2020 Yılından Beri Hızlanıyor”

Normalde, Dünya’nın dönüşü, ayın çekim etkisiyle yavaşlıyordu. Ancak 2020 yılından bu yana, gezegenin dönüş hızının arttığı gözlemleniyor. Bilim insanları, bu durumu atom saatleriyle hassas bir şekilde ölçüyor. En kısa gün olan 5 Temmuz 2024’te, Dünya standart 24 saatin 1.66 milisaniye altında döndü.

Nedeni Ne Olabilir? Bilim Düşünüyor

  • Dünyanın sıvı metal iç çekirdeğinin hareketi,
  • Okyanus akıntılarındaki değişiklik,
  • Yüksek irtifa rüzgarları gibi Jet stream’ler,
  • Büyük hava olaylarından El Nino,
  • Buzulların erimesi ve kütle dengesindeki değişiklikler.

“Tüm Saatler Yeniden Ayarlanabilir”

Dünya’nın zamanı şu anda UTC (Eşgüdümlü Evrensel Zaman) üzerinden belirleniyor. Dünya yavaşladığında, artı bir saniye (leap second) ekleniyor. Ancak şimdi durum tersine dönebilir. Eğer hızlanma devam ederse, ilk kez negatif bir saniye eklenmesi gerekebilir.

Bu durum, teknoloji altyapısı için büyük bir zorluk oluşturabilir. GPS, banka sistemleri ve telefon ağları milisaniye hassasiyetiyle çalıştığı için, en küçük değişiklikler bile sorun yaratabilir.

Related Posts

Doğan Burda’dan dijital devrim: Big Media & Technology dönemi!

Doğan Burda, marka dönüşüm vizyonu çerçevesinde unvan değişikliğini duyurdu. Yeni dönemde faaliyetlerini Big Media & Technology adı altında sürdürecek olan şirket, dijitalleşme, yapay zekâ entegrasyonu ve medya teknolojileri odağında sürdürülebilir …

Türkiye’nin dijital omurgası: Türk Telekom’un fiber altyapısı

Türkiye’nin en batısından en doğusuna, en kuzeyinden en güneyine, 81 ilin her köşesine uzanan fiber altyapısıyla dijital geleceğin mimarı olan Türk Telekom, 9 milyondan fazla haneye 1 Gbps erişim hızı sunarken, Türkiye genelinde ortalama 358 Mbps’i aşan bağlantı hızı sağlıyor. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın ev sahipliğinde; Adana, Çanakkale, İzmir, Mardin, Nevşehir, Trabzon ve Van’dan gazetecilerin eş zamanlı olarak katıldığı çevrim içi toplantıda, Türk Telekom’un uçtan uca yüksek hızlı fiber internet erişiminin geldiği nokta ve bölgesel hız performansları sahada deneyimlendi. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Amacımız herkes için daha bağlantılı, daha akıllı, daha güvenli ve erişilebilir bir dijital dünya inşa etmek” dedi.

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.

Yapay zeka yönetimli çiftlik! Tarımda teknolojik devrim

Yapay zeka (AI), tarım sektöründe çığır açtı. Geleneksel çiftçilik yöntemlerini modern teknolojiyle birleştiren yapay zeka, hem verimliliği artırıyor hem de çevresel sürdürülebilirliği destekledi. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların …

Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası Antalya’da başladı

Avrupa Golf Birliği (EGA) tarafından Antalya’da düzenlenen Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası 30 ülkeden sporcuların katılımıyla başladı.

Tesla’nın sürücüsüz Cybercab aracı görücüye çıktı

Tesla tarafından geliştirilen ve kullanıcılara sürücüsüz taksi hizmeti sunacak Cybercab, Paris’te düzenlenen VivaTech 2025 etkinliğinde görücüye çıktı.