Boykottan Hindistan zararlı çıkar


Hindistan, Türkiye’ye Yönelik Boykot Çağrılarını Arttırıyor

Hindistan’da Türkiye’ye yönelik boykot çağrıları, Pakistan ile yaşadıkları gerilim sonrası arttı. Türkiye’nin Keşmir meselesinden dolayı Pakistan’a verdiği destek Yeni Delhi’de siyasi ve toplumsal çevrelerde tepkiyle karşılandı.

Turizmde iptaller başlarken, Mumbai Havalimanı’nın tüm operasyonlarını yürüten Çelebi’ye yasak geldi, akademik alanlarda yapılan iş birlikleri de donduruldu.

Hızını alamayan Hindistan, son olarak Türk ihraç ürünlerini hedefe koydu. Ancak, Hindistan hem ticarette hem de turizmde Türkiye’nin büyük ortakları arasında yer almıyor.

Toplam İhracatımızın Yüzde 1’i Bile Değil

Türkiye 2024’te 1,3 milyar dolarlık mal ve hizmet ihraç ettiği Hindistan’dan 6,4 milyar dolarlık ithalat yaptı. Ülkemizin geçen yılki 261,9 milyar dolarlık toplam ihracatının yalnızca yüzde 0,5’i Hindistan’a gerçekleştirildi. Hindistan, Türkiye ithalatının da sadece yüzde 2’sini karşıladı.

Görüştüğümüz ihracatçı birlikleri, olası kayıpları alternatif pazarlardan anında telafi edebilecek güçte olduklarını vurgularken, boykot kampanyasından Hindistan’ın zararlı çıkacağını söylüyor.

Yeni Şafak’a konuşan ihracat çevreleri, “Rakamlar çok büyük olmasa da biz zaten bir satıyorsak Hindistan’dan 6 alıyoruz. Türkiye Hindistan’a karşılıklılık esasına göre cevap verirse işler tersine döner. Hindistan’a karşı verdiğimiz 5 milyar dolar civarındaki dış açığımız iyileşir. Zira Türkiye, Hindistan’dan aldığı birçok ürünü yerli üretimle ikame edebilir veya alternatif pazarlardan karşılayabilir” dedi.

2024’te Turist Sayısı 330 Binle Sınırlı Kaldı

Hindistan kamuoyunda Türkiye’ye yönelik boykot kampanyasının en hızlı etkisinin turizm sektöründe hissedildiği iddia ediliyor. Hint tur operatörleri Türkiye’ye yapılan seyahatlerde ciddi iptaller yaşandığını açıklasa da Türk turizm sektörü temsilcileri bu duruma oldukça sakin ve temkinli yaklaşıyor.

Türkiye 2024’te 62,2 milyon turisti ağırlarken, Hindistan’dan tatil için gelen ziyaretçi sayısı 330 bin kişi ile sınırlı kaldı.

Yerleri Kolayca Dolar

L’Collection Hotel İşletmeciliği ve Yönetim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Murat Cüntay, Hindistan ile yaşanan süreci sektör açısından 2 farklı başlıkta değerlendirdiklerini dile getirdi. Cüntay, “Hint pazarından gelen turistlerin büyük kısmı yeri kolaylıkla doldurulabilir nitelik ve niceliktedir. Erken önlem alır, doğru yatırım ve tanıtım faaliyetleri yürütürsek kayıpların telafisi mümkün.

Hint pazarı turizm sektörünün düğün, toplantı, kongre ve organizasyon geliri açısından önemli bir yere sahip. Bu konu sektör bileşenleri ve bakanlığımız tarafından ivedi olarak ele alınmalı hatta eylem planı hazırlanmalıdır. Böylece kayıplar minimuma indirilebilir. Şahsen turizm sektörümüze hasarının çok büyük olmayacağını düşünüyorum” dedi.


Related Posts

İsrail-İran gerilimi sürüyor: Petrol ve doğalgaz fiyatları sert yükselişte!

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar enerji piyasalarında dalgalanmalara yol açıyor. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış, küresel arz güvenliği endişelerini artırdı. Piyasalar bölgedeki gelişmeleri ve Hürmüz Boğazı riskini yakından takip ediyor.

ABD’nin ticari ham petrol stokları 11,5 milyon varil azaldı

ABD’nin ticari ham petrol stokları, geçen hafta önceki haftaya göre 11 milyon 500 bin varil azaldı.

Türkiye’nin dolar milyarderi 58 milyon dolara jet aldı, eskisini satışa çıkardı

Limak Holding’in sahibi Nihat Özdemir, bu yılın başında tam 58 milyon dolarlık (2.2 milyar TL) iş jeti Falcon 6X siparişi vermişti. Tüm dünyada yalnızca 55 tane sipariş verilen lüks jetine kavuşan Özdemir, eski jetini hızlıca satışa çıkardı.

10.2 milyarlık hibe verilecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı (KKYDP) kapsamında, 2025 yılı için değerlendirme sürecinin tamamlandığını belirterek, “Toplam 7 bin 160 projeye 10.2 milyar lira hibe desteği vermiş olacağız. Böylece 20.5 milyar lira tutarında yatırım imkanı sağlamış oluyoruz” ifadesini kullandı. Yumaklı yaptığı açıklamada, büyük önem verdikleri kırsal kalkınma yatırımlarını kararlılıkla sürdürdüklerini bildirdi.

Bakan Bayraktar’dan petrol ve gaz açıklaması: Sıkıntı görmüyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İsrail-İran çatışmasının petrol arzına etkisiyle ilgili, “Arz güvenliğinde sıkıntı görmüyoruz biz. İran’dan gaz alıyoruz, petrol almıyoruz. Gazda da sıkıntı görmüyoruz” dedi.

AVM’ler krizde! Bir devir sona mı eriyor? Türkiye’nin ilk butik AVM’si kapanıyor

Türkiye’de son çeyrek yüzyılda ortaya çıkan Alışveriş Merkezi (AVM) furyası özellikle deprem riski altında olan megakent İstanbul’da büyük tepkilere rağmen yıllarca yapılmaya devam edildi. Uğruna, yeşil alanlar, deprem toplanma alanları feda edildi …