Bakan Şimşek’in çileden çıkartan hesabı: Asgari ücret ve emekli maaşını öve öve bitiremedi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında önemli açıklamalarda bulundu ve devlet tarafından yapılan doğal gaz ve elektrik sübvansiyonları hakkında detayları paylaştı.

ENERJİ DESTEKLERİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ

Bakan Şimşek, enerji yatırımlarının önemine vurgu yaparak, hanelerin 2024 yılı sonunda tükettiği 100 TL’lik elektrik faturasının 60 TL’sinin devlet tarafından karşılandığını belirtti. Ayrıca, doğal gaz için de aynı şekilde 100 TL’lik fatura için devletin 63 TL destek sağladığını ifade etti. Şubat ayında yüksek gelirli gruplara yönelik sübvansiyonların kaldırılacağını duyuran Şimşek, ihtiyaç sahiplerine yönelik enerji desteklerinin devam edeceğinin altını çizdi ve 2019’dan bu yana toplam 4,1 milyon haneye 61,5 milyar TL enerji desteğinin sağlandığını açıkladı.

ASGARİ ÜCRET, MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI

Bakan Şimşek, asgari ücretlerdeki artışı vurgulayarak, net asgari ücretin AK Parti hükümetlerinden önce 184 TL iken bugün 22 bin TL’nin üzerine çıktığını söyledi. Asgari ücretin enflasyondan arındırıldığında yüzde 293 oranında arttığını belirten Şimşek, çalışanların enflasyona karşı ezilmemesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, memur maaşlarında da önemli artışlar olduğunu belirterek en düşük memur maaşının neredeyse 44 bin TL’ye yükseldiğini ve dolar bazında 238 dolardan 1220 doların üzerine çıktığını aktardı. Emekli maaşlarının ise 66 TL’den 14 bin 500 TL’ye yükseldiğini ve dolar bazında 40 dolardan 400 doların üzerine çıktığını açıkladı.

KADIN İSTİHDAMI VE EKONOMİK DESTEKLER

Bakan Şimşek, kadın istihdamını desteklemek adına yapılan çalışmalara da değindi. Doğum ve süt izinlerinin 16 haftaya çıkarılmasını, kadınlara SGK prim desteği sağlanmasını ve kadınlara girişimcilere teşvik verilmesini vurgulayan Şimşek, evde üretilen ürünlerin vergi dışı tutulduğunu ve kadın kooperatiflerinin vergiden muaf tutulduğunu belirtti. Ayrıca, esnaf kredilerinin yüzde 50’sinin Hazine tarafından karşılandığını ve bu yıl bütçeden 60 milyar TL kaynak ayrıldığını ifade etti.

İHRACAT VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE SON DURUM

Bakan Şimşek, ihracatçılara sağlanan kredi desteklerine de değinerek, 2023 yılında 580 milyar TL’lik kredi desteğinin yanı sıra kredi maliyetlerinin piyasa faizinin altında tutulmasını sağladıklarını açıkladı. Geçen haftaki ihracatçı kredilerinin faiz oranının yüzde 28’e düştüğünü aktaran Şimşek, Türkiye ekonomisinin küresel arenadaki konumuna da değinerek, 2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye ekonomisinin dünya sıralamasında 17. sırada olmasının beklendiğini ve ülkenin küresel ekonomideki payının 1.1’e çıktığını belirtti. Şimşek, ekonomik gelişmelere yönelik programlar belirleyerek çözümler üreteceklerini sözlerine ekledi.

Related Posts

En zehirli öğle yemeği: “Mantar cinayeti” davası başladı

Avustralya’da 2023 yılında evinde servis ettiği yemeğin içine “köygöçüren” mantarı koyarak eşinin anne-babası ile halasını öldürmekle suçlanan Erin Patterson’ın davası başladı.

DEM Parti’den ‘İstanbul’daki yoksulluk’ ile ilgili araştırma önergesi

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, İstanbul’da derinleşen yoksulluğun, hayat pahalılığının ve gelir adaletsizliğinin tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

RTÜK Başkanı Şahin’den sokak röportajı açıklaması: Denetimler sıkılaştırılacak

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, “Toplumu kin ve düşmanlığa sevk eden, ayrımcılığı körükleyen bu tür içeriklere asla müsamaha gösterilmeyecek, sokak röportajlarına yönelik denetimlerimiz daha da sıkılaştırılarak kararlılıkla sürdürülecektir”  dedi.

New York’ta polis memuru silahlı saldırıda yaralandı

New York’ta polis memuru silahlı saldırıda yaralandı. Bölge güvenlik çemberine alındı, çalışma başlatıldı.

Karaman’da cip ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Karaman’da cip ile otomobilin kavşakta çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Meteorolojiden fırtına uyarısı

Çanakkale, Balıkesir ve Bursa için fırtına uyarı verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir