Kripto para borsaları için son tarih bu hafta: SPK zorunlu başvuru için neler yapılmalı?

Türkiye’de Kripto Para Düzenlemeleri Hızla Şekilleniyor

Türkiye’de kripto para piyasasını düzenleyen yasal çerçeve hızla şekilleniyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (KVHS) faaliyetlerine devam edebilmeleri için 30 Haziran 2025’e kadar resmi başvuruda bulunmalarını şart koştu.

2023 yılında yürürlüğe giren ve “kripto para yasası” olarak bilinen yasa ile başlayan düzenleme ile SPK, kripto piyasasında yetkili kurum haline geldi. Bu düzenleme, kripto varlık ekosistemine dair ilk kapsamlı düzenleme olarak dikkat çekti.

Kripto Borsalarının Kuruluş Şartları Belirlendi: Asgari Sermaye Limiti 150 milyon TL

2024 yılının ilk çeyreğinde Resmi Gazete’de yayımlanan ikincil düzenlemelerle birlikte, kripto borsalarının kuruluş ve işleyiş esasları da netleştirildi. Tebliğe göre:

  • Kripto para borsalarının asgari sermaye limiti: 150 milyon TL
  • Kripto varlık saklama kuruluşları için asgari sermaye: 500 milyon TL

SPK’dan yapılan açıklamaya göre, şimdiye kadar 88 kuruluş başvuru yaptı. 17 kuruluş ise sektörden çekilerek tasfiye beyanı sundu.

Bankalar da Kripto Varlık Saklama Hizmetine Dahil Oluyor

Yeni düzenlemeler doğrultusunda bankalar da kripto varlık saklama hizmeti sunabilecek. Şu ana dek SPK’ya 5’ten fazla banka bu alanda başvuruda bulundu. Ancak bu başvuruların geçerli sayılabilmesi için, BDDK’nın ön görüşünün olumlu olması gerekiyor.

Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, müşterilere ait nakitleri saklamak üzere bir banka hesabı açmaları zorunlu hale getirildi.

Saklama Altyapısında Uyum Zorunluluğu

Tebliğin yürürlüğe girmesinden önce başvuran platformlar da dahil olmak üzere, tüm faal kuruluşların saklama altyapılarını 30 Haziran’a kadar yeni düzenlemelerle uyumlu hale getirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde faaliyet izni alamayacaklar.

Yurt Dışı Borsalar Kapsam Dışında

Yayımlanan düzenlemeler, yalnızca Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet sunan kripto varlık platformlarını kapsıyor. Yurt dışında faaliyet gösteren ve Türkiye’de reklam, tanıtım veya pazarlama faaliyetinde bulunmayan platformlar ise düzenlemenin dışında tutuluyor.

Bu nedenle, kişilerin bireysel tercihleriyle yurt dışı kaynaklı kripto hizmet sağlayıcılardan aldıkları hizmetler, mevcut düzenlemeden etkilenmiyor.

Related Posts

‘Enflasyon düşüyor %20’leri göreceğiz’

Enflasyonla mücadelede sergilenen ‘tavizsiz duruşa’ dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyon, bir yıldır kesintisiz olarak geriliyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon son 3.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yıl sonunda enflasyonda 20’li rakamları görmeyi bekliyoruz” dedi.

Ren Nehri’ndeki su seviyesini düşürmesi nakliyeyi zorlaştırıyor

Batı Avrupa’da son dönemde yaşanan sıcak hava dalgasının ardından devam eden kuraklık, Alman ekonomisi için önemli olan Ren Nehri üzerindeki nakliye işlemlerini zorlaştırıyor.

Türk-İş Başkanı isyan etti: Grev zamanı geldiğinde herkes noksansız uygulayacak

İktidara yakınlığıyla bilinen Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bugüne kadar bir arpa boyu kadar yol almadık. Grev zamanı geldiğinde herkes noksansız uygulayacak. Bununla ilgili hiç kimsenin tereddüdü olmasın.” ifadelerini kullandı.

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı

Araç muayenesinde yeni dönem: TÜVTÜRK isim değiştiriyor!

Türkiye’de araç muayene sisteminde önemli bir değişiklik yaşanıyor. Yeni marka Turka, 2027’den itibaren hizmet vermeye başlayacak. Bayilik sistemiyle yaygınlaşacak bu dönüşüm sektörde yeni bir dönem başlatacak.

SGK uzmanı Erdursun yanıtladı: Ücretleri baskılamak enflasyonu düşürür mü?

SGK uzmanı Erdursun yanıtladı: Ücretleri baskılamak enflasyonu düşürür mü?