Malatya’da zirai don felaketi raporu: “Çiftçi yalnız, kayısı sahipsiz bırakıldı”

Malatya’da Zirai Don Felaketi: CHP’nin Raporu ve Talepleri

CHP Malatya İl Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, Malatya’daki zirai don felaketi, özellikle kayısı üreticileri olmak üzere tüm çiftçileri olumsuz yönde etkiledi. CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, yaptığı basın açıklamasında raporu kamuoyuyla paylaşarak, durumu değerlendirdi.

Yıldız, “Malatya, 6 Şubat depreminin yaralarını saramadan bu büyük felaketi yaşadı. Kayısı başta olmak üzere diğer tarım ürünleri zarar gördü, ağaçlar kurudu. Bu durum, çiftçileri ve ekonomiyi derinden etkiledi. Çiftçiler borçlarını ödeyemez hale gelirken, üretim durma noktasına geldi. Hükümetten beklenen somut destek henüz gelmedi” dedi.

CHP Malatya İl Tarım Komisyonu’nun raporunda yer alan talepler şunlar:

  • Temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar, en az iki yıl geri ödemesiz, yüzde sıfır faizle işletme kredisi
  • Tarımsal borçların en az iki yıl ertelenmesi
  • Üretim kaybı desteği
  • Banka borçlarının en az iki yıl yüzde sıfır faizle ertelenmesi
  • Tarıma bağlı olan elektrik ve su borçlarının iki yıl ertelenmesi
  • TARSİM sigortası desteği

Barış Yıldız, taleplerin karşılanmaması durumunda şehrin küçülmeye gidebileceğini belirterek, çiftçilerin geleceğe dair umutlarının kayısı üretimine bağlı olduğunu söyledi. Ekonomik sorunlar nedeniyle çiftçilerin tarımı bırakabileceğinden endişe ettiklerini belirten Yıldız, hükümeti acil adımlar atmaya çağırdı.

Related Posts

3 çocuklu kadınlara KPSS’siz memuriyet hakkı; teklif komisyonda

3 çocuklu kadınlara KPSS’siz memuriyet hakkı; teklif komisyonda

Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Türkiye tarımda kendi kendine yeten ülke olmaktan çıktı. Tarım dışa bağımlı hale geldi. AKP ise tam 24 yıl sonra “genel tarım sayımı” yapmaya karar verdi. Her 10 yılda bir yapılması gereken sayım en son 2001’de yapılmıştı. Sayımın nasıl yapılacağı konusunda ise soru işaretleri var.

Tarımda 22 yıl sonra ilk kez bu yapılıyor: “Nihayet”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de 22 yıldır yapılmayan genel tarım sayımıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gürer, nihayet resmi adımların atıldığını belirterek, 1955’te yürürlüğe giren ve her 10 yılda bir yapılması öngörülen tarım …

Nektarinin tanesi 18 TL’den satılıyor: Emekli yurttaşlar isyan etti

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yurttaşlar hayat pahalılığından dert yandı. Bir tane nektarinin 18 liradan satılmasına tepki gösteren vatandaş, “Bir tane nektarin alamam, yiyemem. Çileğin kilosu 100 lira yiyemeyiz, bakıp geçiyorum” dedi.

Küresel ticaret savaşı nedeniyle 25 bin sanayi istihdamı risk altında

Allianz Trade araştırması, küresel gümrük vergisi anlaşmazlığında bir anlaşmaya varılamaması halinde Çin’in, Avrupa pazarlarını giderek daha fazla hedef alacağını ve Almanya’da 25 bine kadar sanayi işi kaybedileceğini ortaya koydu.

Akaryakıt tabelalarında son durum: Benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıt tabelalarında son durum: Benzin, motorin ve LPG fiyatları